Bel, sırt ve boyun ağrılarının tedavisi ağrıyı azaltmak, aktif yaşama ve işe dönüşün sağlanmasını amaçlamaktadır.
Bel, sırt ve boyun ağrılarının tedavisi için prensipler benzer olduğu için bu yazıda her birine ayrıca değinmeyeceğim. Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısının tedavisi için aşağıda yazdığım yöntemler hepsi geçerlidir.
Kısa bir hatırlatma sonrasında yazımıza devam edelim. “Hangi tedavi yöntemleri iyi gelir ve bu tedavi yöntemlerine ne zaman başvurulmalıdır?” sorusuna cevap bulalım.
Şiddetli bel ağrısı varsa birkaç gün süreyle belin ve dizlerin altına konulan yastıkla uygun destek sağlanarak yatak istirahati önerilir. Uzun süreli istirahat kasları, kemikleri ve kondisyonu zayıflattığı, iyileşmeyi geciktirdiği için kaçınılmalıdır ve mümkün olduğunca erken normal yaşama dönmeye çalışılmalıdır.
Bel, sırt ve boyun ağrılarının yönetilmesinde ağrı kesici, iltihap giderici ve kas gevşetici ilaçlar doktor önerisiyle alınabilir. Ağrı uzun sürdüğünde depresyon gibi psikolojik sorunlar gelişmişse bunlar için gerekli tedaviler doktor tarafından uygulanır.
Boyun, sırt ve bel ağrıları konservatif tedavilerden fayda görmüyorsa veya çok şiddetliyse ve acil cerrahi müdahele gerektirmiyorsa algoloji uzmanınız girişimsel ağrı tedavileri önerebilir. Özellikle dikkat etmeniz gereken husus, girişimsel ağrı tedavilerinin bazı riskleri ve komplikasyonları var. Bu nedenle algoloji eğitimi almış uzman doktorların bu girişimleri yapması komplikasyon riskini en aza düşürecektir.
Şimdi de bel, sırt ve boyun ağrılarında uyguladığımız bazı girişimsel tedavi yöntemlerine kısa da olsa değinelim:
Diğer önlemler ağrıları gidermiyorsa ve ağrı bacağa yayılıyorsa, algoloji uzmanı güçlü bir anti-enflamatuar ilaç olan kortizonla sinir uyuşturan ilaç (lokal anestezik) karıştırarak omuriliği etrafındaki boşluğa (epidural boşluk) enjeksiyon yapabilir. Bu işlem floroskopi kılavuzluğunda ve ameliyathane şartlarında steril bir ortamda uygulanır. Bu nedenle algoloji polikliniğine başvurduğunuzda aynı gün yapılmayabilir.
Epidural steroid (kortizon türevi ilaçlar) enjeksiyonu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın:
Özellikle omurganın boyun ve bel bölgesinde hareketle artan ve bazan etraf bölgelere de yayılna bıçak batması, baskı veya künt ağrılarla karşılaşabiliyoruz. Faset eklemlerden kaynaklanan bu ağrıların tedavisinde faset eklemiçi steroid enjeksiyonu ve faset eklem medial sinir bloğu biz algoloji uzmanları tarafından yapılıyor. Kliniğimizde son derece başarılı sonuçlar elde ettiğimiz girişimsel ağrı tedavi yöntemlerinden biridir. Tedavinin yanısıra ağrının faset eklem kaynaklı olup olmadığının anlaşılmasına yarayan bir tanı yöntemi olarak da kullanılabilir.
Faset eklemiçi enjeksiyon ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın:
Radyofrekans tedavisi omurga kaynaklı ağrıların yönetiminde çok fazla kullandığımız etkili uygulamalardan biridir. Bu işlem sırasında özel tasarlanmış radyofrekans iğnesi ağrıya neden olan sinire yakın alana yerleştirilir. Daha sonra radyofrekans makinesine bağlanan bu iğneden radyo dalgalarla hedeflenen sinir yapısına etki ederek uzun süreli ağrı sinyallerinin beyne iletilmesi engellenir.
Özellikle başarısız bel cerrahisi sendromlu hastalarda uyguladığımız bir yöntemdir. Fıtık ameliyatı sonrası bazı durumlarda cerrahi operasyona bağlı olarak epidural bölgede sinir etrafında oluşan yapışıklıkları ortadan kaldırmaya yarayan bir yöntemdir.
Omurilik stimülasyonu tedavisi diğer tedaviler işe yaramadığında önerdiğimiz yöntemdir. Sadece byoun, sırt ve bel ağrıları için değil, diyabetik nöropati gibi başka durumlar içinde önerebildiğimiz ileri teknolojiyi barındıran bir tedavi yöntemidir. Düşük voltajlı elektriğin omuriliğin dorsal kolonuna veya omurilik veya periferik sinirlere güvenli bir şekilde iletilmesidir. Nörostimülasyon terapisi ile sinir stimülatörü, omurga veya periferik sinir sistemi içindeki ağrı sinyallerini beyne ulaşmadan önce bloke eder.
Her zaman ilk düşündüğümüz tedavi yöntemlerinden biridir. Sıcak veya soğuk uygulamaları, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi (manipülasyon) ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler omurga kaynaklı ağrıların yönetilmesinde önerilebilir. Bu tedavi modaliteleri omurga ve etrafında ağrı ve gerginliği azaltır ve ağrının azalmasında etkili olabilir.
Ağrılı atak döneminde bel ve boyun korseleri omurga hareketlerinin kısıtlanmasında destek sağlayarak ağrının azalmasında etkili olabilirler. Fakat uzun süreli kullanımları kas güçsüzlüğüne yol açar. Bu nedenle uzun süreli kullanım için önerilmez.
Cerrahi tedavi her zaman son seçeneklerimiz arasındadır. Örneğin, bel ağrılı hastaların %5 gibi çok az bir kısmında, ameliyata gerek duyulur. Diğer tüm tedavilere cevap vermeyen, ciddi ve direnen ağrılı durumlarda cerrahi operasyon düşünürüz. Sinire ve/veya omuriliğe bası yaparak bacakta ilerleyen güçsüzlüğe, idrar ve dışkılama sorununa neden olan bel fıtığında ve diğer hastalıklarda, acilen ameliyat gereklidir.