Faset Eklem Enjeksiyonu Boyun, Sırt ve Bel Ağrılarında Hangi Durumlarda ve Nasıl Uygulanır?

Faset Eklem Enjeksiyonu Nedir?

Faset eklem enjeksiyonu, omurganın faset eklemlerinde ağrıya neden olan iltihabı ve tahrişi azaltarak fayda sağlar. Boyun veya bel ağrısı çeken kişiler için giderek yaygınlaşan bir tedavi yöntemidir. 

Faset enjeksiyonunun kronik bel, sırt ve boyun ağrılarına nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için öncelikle omurganın anatomisi hakkında biraz bilgi sahibi olmak önemlidir. Faset eklemleri, omur kemiklerinin arka elamanlarını birbirine bağlar. Kıkırdak ile korunurlar ve sinovyal sıvı ile çevrelenirler. Bu sıvı, tüm eklemi yağlar ve bu eklemler hareket ettiğinde sürtünmeyi azaltır.

Faset Eklem Enjeksiyonu

Faset eklemler omurga hareketlerine izin verir. Faset eklemleri yaş nedeniyle dejenere olmaya başladığında veya travmaya bağlı hareket kısıtlamaları hissedebilirsiniz. Bu iltihap, bel ve boyundaki hareket açıklığında bir azalmaya neden olabilir. Ayrıca, yaralanma veya başka bir durum nedeniyle omurga boyunca herhangi bir yerden ağrı ortaya çıkarsa, hareket kısıtlılığı yaşayabilirsiniz.

Faset eklem enjeksiyonu hangi hastalara yardımcı olabilir?

Faset eklem enjeksiyonlarının genellikle iki amacı vardır: ağrının nedenini ve yerini teşhis etmeye yardımcı olmak (tanısal) ve ayrıca ağrının giderilmesini sağlamak (tedavi).

Faset eklem dejenerasyonuna ek olarak, faset eklem enjeksiyonları aşağıdaki durumlardan dolayı oluşan ağrının tanı ve tedavisine yardımcı olur:

  • Spinal stenoz: omur iliğinin ve/veya sinirlerin sıkışmasına neden olan omurga kanalının daralması
  • Faset artropatisi: osteoartrit gibi yıpranma koşulları
  • Whiplash: genellikle araba kazalarının neden olduğu boyun yaralanması veya kronik ağrı durumu
  • Yaralanma: faset eklemlerinde herhangi bir yaralanma ağrıya ve iltihaplanmaya neden olabilir
  • Fıtıklaşmış diskler: omurga disk materyali, omurlar arasından dışarı itildiğinde ortaya çıkar, bu da kemik üzerinde kemik temasına ve sinirlerin sıkışmasına izin verir

Faset enjeksiyonları ayrıca hastaların fizik tedaviye katılmasına ve uzun süreli rahatlama için egzersiz yapmasına izin veren geçici bir tedavi olabilir. Faset eklem enjeksiyonları ağrıyı ve iltihabı hafifletebilir ve fizik tedaviye daha erken başlamanıza izin verebilir.

Faset eklem enjeksiyonu nasıl yapılır?

Öncelikle, hastayı rahatlatmak için damar yolu açılacaktır. Ayrıca, hasta floroskopi masasında karnı üstüne (yüzüstü) yatarılır. Anestezi teknikeri kan damar yolu, kanda oksijen düzeyi, kalp atımı gibi hayati fonksiyonların monitorizasyonunu yapar ve damar yolundan sakinleştirici ilaç verilir.

Algoloji uzmanı, lokal anestezi ile enjeksiyon yapılacak bölgeyi uyuşturacaktır. Ayrıca, bir floroskop (röntgen) eşliğinde:

  • Ağrınıza neden olan sorunlu faset eklem hedef alarak ince bir iğne yerleştirirlir
  • İğnenin doğru yerleştirildiğini doğrulamak için kontrast madde (röntgende gözüken ajan) enjekte edilebilir
  • Anestezik (geçici ağrı kesici) ve steroid (kortizon) karışımı enjeksiyonu yapılır
  • Radyasyona maruz kalma minimum düzeydedir.
  • Prosedür prosedür yaklaşık 15-45 dakika sürer
  • İşlemden sonra, hasta odasına alınır ve 1-2 saat dinlenir
  • Aynı gün eve gider
  • Sedasyon altında işlem yapıldıysa, 24 saat araç kullanılmamalıdır

Faset eklem enjeksiyonu işleminin hangi riskleri var?

Her prosedürde olduğu gibi, oluşabilecek riskler ve olası yan etkiler vardır. Hastalar enjeksiyon bölgesinde morarma, ağrı ve kanama yaşayabilir, ancak çoğu vaka hasta sağlığı için ciddi bir sorun oluşturmaz. Nadir durumlarda, daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Enjeksiyon yapılan yerde enfeksiyon
  • Yapılan ilaçlara alerjik reaksiyon
  • Damar zedelenmesine bağlı kanama
  • Sinir hasarı

En ciddi riskler genellikle iğnenin yanlış yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumdan kaçınmaya yardımcı olmak için, faset eklem enjeksiyonlarını uygulama konusunda ileri deneyime sahip olan algoloji uzmanları tarafından yapılması önerilir.

Faset enjeksiyonu yapılmadan önce doktor hastanın önceki sağlık geçmişi hakkında kapsamlı bilgi toplar. Daha yüksek komplikasyon riski taşıyan bazı insanlar var. Sağlığı kötü olan veya sağlık durumu kötü yönetilen kişiler, faset eklem enjeksiyonları için iyi adaylar olmayabilir. Faset eklem enjeksiyonları kan şekerini yükseltebileceğinden, diyabetli hastalar dikkatli olmalıdır.