Boyun, Sırt ve Bel Ağrısı Neden Olur? Bu Ağrılara Hangi Bölüm Bakar ve Teşhisi Nasıl Yapılır?

Boyun, sırt ve bel ağrısı neden olur?

Omurga ne işe yarar?

Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısı anlaşılması için omurgamıza odaklanmamız gerekir. Omurga tüm vücuda destek oluşturur. Ayakta dik durmayı, dengeyi, tüm yönlerde hareket etmeyi sağlar. Aynı zamanda hayati bir önemi olan omuriliğini korur. Bu fonksiyonları yerine getirmek için omurgayı oluşturan kemikler, kaslar, diskler, sinirler ve eklemler gibi farklı yapıların sağlam olması ve birlikte uyum içinde çalışması gereklidir. 

Omurgamız, 33-34 adet omur kemiğinden oluşmuştur. Bu omur kemiklerinden üst tarafta olan 24 tanesi, omurlararası disk denilen kıkırdaklar aracılığıyla, birbirlerine bağlanmışlardır. Bu omur kemikleri 3 gruba ayrılır. Bunlar 7 boyun, 12 sırt ve 5 bel omur kemiğidir. Diğer 9-10 omurun beşinin birleşmesiyle kuyruk sokumu kemiği, en altta bulunan küçük 4-5 tane omurun birleşmesinden de kuyruk kemiği oluşmuştur.

Boyun, sırt ve bel ağrısı sebepleri nelerdir?

Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısı omurgayı oluşturan kemikler, kaslar, diskler, sinirler ve eklemler gibi farklı yapıların herhangi birisinden kaynaklanabilir. Bu ağrıların büyük çoğunluğunun nedeni mekanik zorlanmaya bağlı bozukluklardır. Bunlar arasında en sık görülenleri kas zorlanması, bel fıtığı ve kireçlenmedir. Mekanik bozukluklarda seyir iyidir. Bu ağrıların büyük bir kısmı kısa sürede iyileşir. Küçük bir kısmı ise kronikleşir ve hastaların yaşam kalitesini kötüleştirir.

bel, sırt ve boyun ağrısı

Bel, sırt ve boyun ağrısı çok nadiren iltihaplı hastalıklar, infeksiyonlar ve kemik hastalıklarına ve diğer organlardan yansıyan (aort anevrizması gibi) ağrılara bağlı olabilir.

Boyun, sırt ve bel ağrısı olan hastalara hangi bölüm bakar ve teşhisi nasıl yapılır?

Hangi bölüme randevu alayım?

Boyun, sırt veya bel ağrısı olan hastaların çoğunlukla cevap bulmakta zorlandıkları sorular; “doktora gitmem gerekir mi?”, “hangi bölüm?”, “hangi doktor?”, “algoloji bölümüne gitsem olur mu?” benzeri sorulardır. Peki, bu soruların tek bir cevabı var mı? Tabiki de bu soruların yanıtları her hasta için çok farklı olacaktır.

Çoğu durumda tolere edilebilri akut ağrılar birkaç hafta içerisinde evde uygulanabilcek basit tedavi yöntemeleriyle veya kendiliğinde geçer ve doktora başvurulması gerkmez. Ancak ağrılar travma sonrası ve/veya aniden ortaya çıkmış ve tolere edilebilir şiddette değilse (bu kısma red flag link) veya ağrılar haftalarla sürmektedir ve kronikleşmişse mutlaka doktora gidilmesi vemuayene olunması gerekir.

Hasta ve yakınlarının cevaplaması gereken diğer soru “hangi bölüme” veya “hangi doktora” randevu alınması gerekir sorularıdır. Özellikle travma sonrası ve aniden ortaya çıkan dayanılmaz ağrılar varsa mutlaka acil bölümüne başvurulması gerekmektedir. Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.

Boyun, sırt ve bel ağrısı hastaları algoloji bölümüne ne zaman gitmeli?

Algoloji (Ağrı) bölümü hasta ve hasta yakınları tarafından çoğu zaman bilinmemektedir. Bu nedenle bel ağrısı, sırt ağrı veya boyun ağrısı olduğunda diğer bölümler tarafından algoloji kliniğine yönlendirildiğinde hastalar haklı olarak nasıl bir muayene ve tedavi görebilecekleriyle ilgili bilinmezlik yaşamaktalar.

Algoloji kliniğine, çoğu zaman cerrahi bir durum yoksa ve fizik tedaviden fayda görülmediyse akut ve kronik sırt, boyun ve bel ağrıları olan hastalar başvurabilir. Bazı durumlarda hastanın çok şiddetli ağrısı olmakta ve fizik tedavi veya egzersiz tedavisi de uygulanamamaktadır. Bu durumlarda da algoloji kliniğine randevu alınması gerekir. Algoloji uzmanı tarafından kapsmalı muayene ve uygun ağrı tedavisinden sonra, ağrı şiddetinde azalma olur. Ağrısı azalan hasta daha sonra fizik tedavi ve egzersiz gibi tedavilerine devam edebilir.

Teşhis nasıl yapılır?

Boyun, bel veya sırt ağrısı şikayetiyle polikliniğe gelen hastanın önce öyküsünü, yakınmalarını doktor dinler, daha sonra fizik muayeneyi yapar ve gerekirse röntgen filmleri, MR görüntüleme (MRG), bilgisayar tomografi (BT), ve elektromyografi (EMG) gibi ileri tetkikler isteyebilir. Bunun yanısıra kan tahlilleri, bazı hastalıkların tanısında ise özel testler gerekebilir. Gerektiğinde diğer branş doktorlarına hasta danışılır ve bütüncül bir yaklaşımla hastanın ağrıları tedavi edilmeye çalışılır.

Umarız verdiğimiz bilgiler faydalı olur ve bel ağrısı, sırt ağrısı veya boyun ağrısı olan hasta ve hasta yakınları doğru zamanda, doğru bölüme başvurur ve ağrıları en iyi şekilde kontrol altına alınır.

,

Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki ilgili yazıların bağlantılarına tıklaya bilirsiniz.