Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu

Başarısız bel cerrahisi sendromu, belde omurga ameliyatı ile başarılı bir sonuç alamayan ve ameliyattan sonra devam eden ağrı yaşayan hastaların durumunu tanımlamak için sıklıkla kullanılan çok genel bir terimdir.

Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu

Araştırmacılar, lomber laminektomi ameliyatlarının yaklaşık % 10 ila% 40’ının (spinal füzyonlu veya spinal füzyonsuz) başarısız bel cerrahisi sendromuna neden olduğuna inanıyor. Diğer çalışmalar, bel fıtığı için diskektomi geçiren kişilerin % 5 ila % 36’sının bacak ve sırt ağrısının ameliyattan 2 yıl sonra geri döndüğünü göstermektedir.

Ancak, özellikle tekrarlayan ameliyat oranına baktığımızda, daha fazla ameliyat her zaman daha iyi sonuçlar vermez. Yapılan her omurga ameliyatı ile başarı şansı düşer:

  • İlk tekrar ameliyattan sonra % 50 başarı oranı
  • İkinciden sonra % 30
  • Üçüncüden sonra % 15
  • Dördüncüden sonra % 5

Bu nedenle, başarısız omurga ameliyatından sonra her zaman çözüm ameliyat değildir. Bunun yerine, doktor başarısız bel cerrahisi sendromunu yönetmek için cerrahi olmayan tedavilere yönelebilir.

Bel ağrısı, sırt ağrısı ve boyun ağrısı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki ilgili yazıların bağlantılarına tıklaya bilirsiniz.