Nevraljiler

Nevralji ve/veya nöropatik ağrı nedir?

Nevralji, tahriş olmuş veya hasar görmüş bir sinirin neden olduğu sinirsel ağrı  türüdür. Nevralji, hastalar tarafından yanma, elektrik çarpması, zonklama, batma tarzında tarif edilir.  Örnek olarak, trigeminal nevralji, postherpetik nevralji (zona ağrısı), okisipital nevralji gibi ağrılar gösterilebilir.

 

Trigeminal neuralgia

Nöropatik ağrı, sinirlerin ağrı iletim sistemlerinden kaynaklı ortaya çıkan, karmaşık bir ağrı sendromudur. Sinirler, yorumlanması için beyne duyusal uyarılar gönderir. Sinir sistemi düzgün çalıştığında bu uyarılar düzenli bir şekilde iletilir. Sinirler hasar gördüğünde, bu düzenli kontrollü uyarı aktarımı başarısız olur ve sinirler anormal bir şekilde çalışır ve patolojik aktivite geliştirir. Beyin bu anormal sinir uyarılmasını ağrı olarak yorumlar.

Nöropatik ağrısı olan hasta genellikle yanma, uyuşma, batma, karıncalanma, keçelenme,  üşüme, donma hissi, anormal cilt duyusu, hafif dokunmaya karşı aşırı ağrı hissedilmesi olarak ağrısını ifade edebilir.  Nöropatik ağrı sinirde oluşan hasardan veya hasarın şiddetinden bağımsız olarak haftalar, aylar, ve hatta yıllar içinde şiddetlenebilir. Nöropatik ağrıda doğru teşhis ve tedavi için hastanın kendisini iyi bir şekilde ifade etmesi önemlidir.

Nevralji ve/veya nöropatik ağrı tedavisinde herkese yararlı olan tek bir tedavi yöntemi yoktur. En sık kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. İlaçlara yeterli yanıt alınmadığı durumlarda algoloji uzmanı tarafından girişimsel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunun yanısıra fizik tedavi, gevşeme teknikleri ve bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri kullanılabilir.