Romatoid Artrit (İltihablı Romatizma) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Romatoid artrit nedir?

Romatoid artrit (iltihablı romatizma), eklemlerin hemen hemen hepsini etkileyebilir. Eklemleri kaplayan zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan kronik iltihaplı bir hastalıktır. Romatoid artrit eklem ağrısı, şişme, sertlik gibi semptomlara neden olur ve genellikle dokunulduğunda sıcak olduğu hissedilir. Daha ağır vakalarda organ hasarına neden olabilir. İltihablı romatizma genellikle iki taraflı olarak görülür, yani vücudun bir tarafındaki bir eklem iltihaptan etkilenirse, vücudun diğer tarafındaki aynı eklem de genellikle etkilenir. Romatoid artrit ile ilişkili semptomların ciddiyeti değişir ve günden güne değişebilir. Bununla birlikte, semptomlar aniden artarsa buna alevlenme denir. Bir alevlenme meydana geldiğinde, birkaç günden aylara kadar sürebilir. 

Romatoid Artrit

Romatoid artrit otoimmün hastalık olarak kabul edilri. Normal koşullar altında vücudun bağışıklık sistemi, bakteri ve virüsler dahil olmak üzere yabancı maddelere saldırarak ve onları yok ederek vücudu korumak için hareket eder. Ancak bu hastalarda vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla eklem dokusuna saldırır. Bu anormal bağışıklık sistemi reaksiyonu, yalnızca eklem hasarına değil, aynı zamanda organ hasarına da neden olan iltihaplanma ile sonuçlanır.

Ciddi eklem hasarını ve organ hasarını önlemek için romatoid artritin erken teşhisi şarttır.

Romatoid artrit nasıl tedavi edilir?

Romatoid artrit tedavisinin hedefleri, ağrıyı ve iltihabı azaltmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Reçetesiz verilen ağrı kesiciler ve reçeteyle verilen ilaçlar, iltihablı romatizma semptomlarını azaltmak için genellikle oldukça etkilidir. Özellikle anormal bağışıklık sistemi tepkilerini baskılamak için kullanılan ilaçlar, romatoid artritin yönetimi için etkilidir ve remisyon durumuna yol açmaya da yardımcı olabilir. Bu, bu hastalıkla ilişkili iltihabın çözüldüğü veya aşırı derecede düşük olduğu anlamına gelir. 

Bir hasta remisyonda olsa bile, düzenli laboratuvar testlerle ve fiziksel muayenelerle doktor tarafınca düzenli izlenecektir. Bu hastaların düzenli aralıklarla izlenmesi, tedavinin durumları için ne kadar işe yaradığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Ek olarak, romatoid artrit semptomları yeniden ortaya çıkmaya başlarsa, doktor ilaç dozajını ayarlayabilir veya yeni bir ilaç türü reçete edebilir.

Romatoid artritli hastalara, eklemlerini esnek tutmaya yardımcı olacağından fiziksel olarak aktif kalmaları da tavsiye edilir. Ek olarak, bu hastaların, olası yaralanmalardan kaçınmak için uygun egzersiz tekniklerini öğrenmesi gerek. Egzersiz ve fizik tedaviye ek olarak, romatoid artritli hastalar uygun bir diyetle beslenmeleri ve sağlıklı bir kiloda kalmaları için teşvik edilir. Bu tavsiyelere uyan hastalar ağrı seviyelerinde dramatik bir iyileşme fark edebilirler.

Sık rastlanan diğer artrit türleri