Göğüs duvarı ağrısı, korkutucu bir deneyim olabilir. Bunun nedeni, bazı göğüs ağrısı türlerinin kalp krizi veya başka bir kalp rahatsızlığının aynı semptomlarını taklit etmesidir. Bununla birlikte, kalp rahatsızlığı ile hiç ilgisi olmayan bazı kas-iskelet sistemi göğüs ağrısı türleri vardır. Bu yazıda, bu ağrının nedenlerinden ve bazı göğüs duvarı ağrı tedavilerinden bahsedeceğiz.
Göğüs duvarı ağrısının karakter olarak künt ağrılı, keskin ve hatta basınç varmış gibi olabilir. Çoğu durumda, hastalar ağrılarının aşağıdaki durumlarda kötüleştiğini bildireceklerdir:
Göğüs duvarı ağrısının kesin kaynağının bilinmemesi nadir olmamakla birlikte, bazı olası nedenler şunları içerir:
Yaralanma veya travma: Göğüs duvarı bölgesinde ağrı, bölgeye doğrudan bir darbe veya yaralanma sonucu ortaya çıkabilir.
Artrit: Bazı kanıtlar, kostokondrit semptomlarının osteoartrit veya romatoid artrit gibi dejeneratif eklem durumlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Fiziksel zorlanma: ağır kaldırma, aşırı fiziksel efor ve hatta şiddetli öksürük dönemleriyle ilişkilendirilmiştir.
Enfeksiyon: Göğüs kafesinin çeşitli yapıları mantarlar, bakteriler veya bir virüsten enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar bölgede tahrişe ve iltihaplanmaya neden olarak ağrı ve rahatsızlık belirtilerine yol açabilir.
Zona hastalığı: Herpes zoster adı verilen bir virüsün neden olduğu zona göğüs bölgesini de etkileyebilir. Göğsün ve sırtın yalnızca bir tarafında zona döküntüleri olur ve beraberinde hasta çok şiddetli ağrıdan şikayetlenir. Zona hasatlığı mümkün olduğunca erken tanısı konulup tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi halde ağrılar zona iyileştikten sonra da devam eder. Bu duruma postherpetik nevralji denir.
Tümör: Tümör sonucu ağrı belirtileri ortaya çıkabilir. Aslında kanser akciğer, tiroid veya meme gibi vücudun diğer yakın bölgelerinden göğüs göğüs duvarına yayılabilir.
Göğüs kemiğine kaburga bağlayan kıkırdağın iltihabıdır. İlginç bir şekilde, göğüs ağrısı şikayeti olan hastaların yaklaşık % 30’una nihayetinde kostokondrit teşhisi konur. Tipik olarak, kostokondrit ile ilişkili ağrı, kaburgalara ve göğüs kemiğine bağlanan yumuşak dokunun tahriş ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar, bu tür ağrının kadın popülasyonları arasında daha sık görülme eğiliminde olduğunu göstermiştir.
Ağrı doktoru kapsamlı bir fizik muayenenin ardından göğüs duvarı ağrısı nednini teşhis edebilir; ancak, semptomlar için diğer olası kaynakları dışlamak için gerekli tahliller ve gelişmiş görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Göğüs duvarı ağrısı olan hastaların tedavisi için altta yatan hastalığa bağlı olarak aşağıdaki ilaçlar kullanılabilir:
Fizik tedavi şunları içerebilir:
Göğüs duvarı ağrısının tedavisi için, tetik nokta enjeksiyonu, kortikosteroid enjeksiyonları ve tanısal sinir blokları, epidural bloklar, sinir kökü blokları, radyofrekans tedavisi, stellat ganglion bloğu, torakal sempatik blok ve Dorsal Kolon Stimülasyonu gibi yöntemler kullanılabilir.