Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonu Hangi Hastalara ve Nasıl Uygulanır?

Transforaminal Epidural Enjeksiyon nedir?

Transforaminal epidural enjeksiyon, siyatik, bel fıtığı, boyun fıtığı veya diğer sırt problemlerinin neden olduğu boyun,kol, bel, bacak ve ayaklarınızdaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilen girişimsel algoloji tedavi yöntemlerinden biridir.

Omuriliğinizden kollarınıza ve bacaklarınıza uzanan sinirleriniz var. Bu sinir “köklerinden” biri (omuriliğinize en yakın uçu), hasar görmüş bir disk veya başka bir durum nedeniyle tahriş ve iltihaplandığında, boynunuzdan kollarınıza veya sırtınızdan bacaklarınıza ve ayaklarınıza yayılan ağrıya neden olur.  Transforaminal epidural enjeksiyon

Enjeksiyonu yapılan bir steroid (kortizon) ilaç sinir kökünde oluşan iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Omurganızla omuriliğiniz arasındaki bölgeye sinir kökünün çıktığı yere enjeksiyon yapılır.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyon nasıl yapılır?

Öncelikle, hastayı rahatlatmak için damar yolu açılacaktır. Ardından, floroskopi masasında karnınızın üstüne (yüzüstü) yatarsınız. Anestezi teknikeri kan basıncı, kanda oksijen düzeyi, kalp atımı gibi hayati fonksiyonların monitorizasyonunu yapar ve damar yolundan sakinleştirici ilaç verilir.

Algoloji uzmanı, lokal anestezi ile enjeksiyon yapılacak bölgeyi uyuşturacaktır. Ardından, bir floroskop (röntgen) eşliğinde:

  • Ağrınıza neden olan sinir kökünü hedef alarak ince bir iğneyi yerleştirirlir
  • İğnenin doğru şekilde yerleştirildiğini doğrulamak için radyoopak (röntgende gözüken ajan) bir boya enjekte edilir
  • Anestezik (geçici ağrı kesici) ve / veya steroid (kortizon) karışımı enjeksiyonu yapılır
  • Radyasyona maruz kalma minimum düzeydedir.
  • Genellikle prosedür yaklaşık 20 dakika sürer. Aynı gün eve gidebilirsiniz.

İşlem sırasında hekim ve hastanın iletişim kurması önemlidir. Epidural iğnenin yerleştirilmesi veya ilacın enjeksiyonu sırasında ciddi bacak ağrısı tetiklenirse, doktor işlemi hemen durduracak ve iğnenin konumunu ve ağrının kaynağını kontrol edecektir.

Transforaminal Epidural Enjeksiyon ne kadar etkilidir?

Bazı hastalar enjeksiyondan sonraki 30 dakika içinde ağrının azaldığını bildirir, ancak anestezinin etkisi geçtikçe ağrı birkaç saat sonra geri gelebilir. Daha uzun süreli rahatlama, steroid (kortizon tipi ilaçlar) çalışmaya başladığında genellikle iki ila üç gün içinde başlar. Ağrı kesici sürenin ne kadar süreceği her hasta için farklıdır. Bazıları için rahatlama birkaç ay veya daha uzun sürer.

Genellikle, ilk enjeksiyondan çok az rahatlama elde eden hastalar, ikinci veya üçüncü bir enjeksiyondan çok az fayda görür. Dejeneratif lomber kanal stenozu olan hastalar ve önceki tedavileri başarısız olan hastalar, transforaminal epidural steroid enjeksiyonlarını takiben ayakta durma ve yürüme toleransını önemli ölçüde artırabilir.

Yapılan bilimsel çalışmaların çoğunda disk herniasyonu ve bacak ağrısı olan hastaların 6 haftada maksimum düzelme elde ettikleri gösterilmiştir. Transforaminal epidural steroid enjeksiyonları için uzun vadeli başarı oranları % 71 ila% 84 arasında değişiyor.

Komplikasyonlar ve yan etkileri nelerdir?

Komplikasyonlar nadirdir ancak baş ağrısı, enfeksiyonlar, kan basıncı değişiklikleri, sinir hasarı, kanama ve iğne giriş yerinde rahatsızlık olabilir. Steroid kullanımı nadiren kan şekeri ve kan basıncında artışa ve ayrıca bacak şişmesine neden olur. Sinir kökünün hasar görmesi gibi en büyük komplikasyon çok nadirdir. Bununla birlikte, algoloji uzmanınız künt bir iğne kullanarak, bu komplikasyon riskini daha da azaltabilir.

İşlemin yan etkileri bacaklarda veya ayaklarda uyuşukluk veya zayıflık, baş dönmesi, baş ağrısıdır. Bu etkiler birkaç saat içinde düzelir.

İşlemden sonra ne olur?

Düzenli diyetinize ve ilaçlarınıza hemen devam edebilirsiniz. 24 saat boyunca araba kullanmayın veya herhangi bir zorlu aktivite yapmayın. Ertesi gün normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Steroidin çalışmaya başlaması bir hafta kadar sürebilir. 10 gün içinde kendinizi daha iyi hissetmezseniz, daha fazla değerlendirme ve farklı tedavileri görüşmek için algoloji uzmanınıza görünün.