Yaygın Rastlanan Dirsek ve Omuz Bursiti Türleri

Omuz Bursiti

Omuz bursiti olan hastalar, omuz çevresindeki ağrı ve hassasiyet, özellikle kolu başın üzerine kaldırırken hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi bulgularla doktora başvurabilir. Omuz bursiti, omzun üst kısmına yakın bursa iltihaplandığında ortaya çıkar. Omuzda bulunan subakromiyal bursa vücuttaki en büyük bursalardan biridir. Subakromiyal bursa, kürek kemiğinin akromiyon adı verilen kısmının altında bulunur (bu nedenle “subakromiyal” adı verilir).

Omuz bursitinin birçok potansiyel nedeni olsa da, genellikle yüzücüler, beyzbolcular, marangozlar ve ressamlar gibi tekrar tekrar kollarını baş üzerine hareket ettiren insanlarda görülebilir. Etkilenen omuzda yan yatmak bursa üzerinde ekstra baskı oluşturur ve ağrıyı tetikleyebilir.

omuz bursiti - subakromiyal bursit

Dirsekte Bursit

Dirseğin tepesindeki şişlik, olekranon bursadaki iltihabın (bursitin) işaretidir. Bu durum ayrıca ağrıya, hassasiyete ve eklem sertliğine neden olabilir. Olekranon bursa, deri ile ön kolun olekranon adı verilen ulna kemiğinin ucu arasındaki sürtünmeyi azaltır. Dirsek bursitine tipik olarak, tekrarlayan dirsek travmaları (çarpma, düşme, dirseği sert yerlere uzun süre dayama) neden olur. Öğrenci dirseği ve madenci dirseği gibi adlar da verilmiştir.

Dizdeki prepatellar bursit gibi, olekranon bursiti da bir enfeksiyondan kaynaklanan ve acil tıbbi bakım gerektiren septik bursite eğilimlidir. Bu nedenle mutlaka zamanında doktora başvurulması gerekmektedir.

Olekranon bursiti